IzletiNovicaNavijaški kombi Tour De France

Izlet 15. junija 2024 ob 03:22

Navijaški kombi Tour De France kolesarskega kluba Jan Sport

Kolesarski klub Jan Sport se je tudi letos udeležil znamenite dirke vseh dirk, Tour de France. Izlet smo pripravili skupaj z našim sponzorjem Generali, ki je pripravil zanimivo nagradno igro in žrebal nagrajenko, ki se nam je pridružila skupaj z kolegico. Začetki dirke segajo v daljno leto 1903, ko so Francozi na ta način želeli povečati prodajo časopisa L’Auto. Vsako leto se zberejo profesionalni kolesarji iz cele zemeljske oble in v 23. dneh prekolesarijo 21 etap.

12.7.2022

V zgodnjih jutranjih urah je ekipa petih kolesarjev in treh kolesark polna entuziazma krenila iz Ljubljane proti znameniti vasi Saint Colomban des Villards v Franciji. Po dobrih devetih urah vožnje smo prispeli na cilj in se kljub dolgi vožnji odločili napasti dva bližnja vzpona, Col de Glandon na 1924 m n.v. in Col de La Croix de Fer na 2067 m n.v.. Začeli smo malo zadržano in kmalu ugotovili, da ni tako hudo kot smo si predstavljali. Po osvojenem vrhu in veličastnem razgledu smo se v poznih večernih urah spustili do apartmajev, povečerjali in na hitro postavili plan za naslednji dan.

13.7.2022 Col du Lautaret (2058 m) – 78 km, višinske razlike 1400 m

Po zajtrku smo se s kombijem odpravili do naselja Le Bourg d’Oisans kjer smo začeli naš novi vzpon na Col du Lautaret. Tokrat smo osvojili samo en vrh, ki je bil oddaljen 39 km in 1400 višinskih metrov višje. Po prihodu na vrh smo počakali na 11. etapo TDF in glasno navijali ob prihodu našega Tadeja Pogačarja pred glavnino kolesarjev. Kmalu za tem smo se odpravili nazaj v dolino, saj se je dan nezadržno bližal koncu. Po uri vožnje s kombijem smo okoli 21. ure prispeli do apartmajev vedoč, da dneva še zdaleč ni konec. Potrebno je bilo povečerjati in se pripraviti na novi dan.

14.7.2022 Alpe d’ Huez (1860 m) – 44 km, višinske razlike 1300 m

Ponovno nas je čakala vožnja s kombijem do naselja Le Bourg d’Oisans od kjer smo krenili na cilj 12. etape na znamenitem Alpe d’ Huez-u. Na kolesarjih se je videla napetost, neučakanost in hkrati spoštovanje do vzpona. Ta vzpon smo si vzeli z rezervo, saj nismo vedeli kaj točno pričakovati. Kmalu po začetku vzpenjanja smo ves strah izgubili in začeli uživati v vzdušju Toura. Na vsakem prevoženem metru nas je kdo vzpodbujal, nam čestital, ponujal hrano in pijačo. Kaj takega lahko doživiš samo na dirki kot je dirka TDF. Ob cesti je bilo zanimivo opazovati ljudi, ki so lezli iz svojih šotorov, avtodomov in se pripravljali na dirko.

Po osvojenem vrhu smo se ustavili na zasluženi pijači in postavili plan za naprej. Odločili smo se, da se spustimo nazaj do kombija, kjer pustimo kolesa in se ponovno odpravimo na vrh Alpe d’ Huez z gondolo in na ta način doživimo TDF še malo drugače, bolj sproščeno. Izkazalo se je, da je bila odločitev pravilna. Na Alpe d’ Huez smo se vrnili okoli 13. ure, pet ur pred prihodom kolesarjev v cilj. Vmesni čas smo izkoristili za malico, nakup suvenirjev za domače in za primerno hidriranje. Po 18. uri smo se premaknili proti ciljni areni in glasno navijali za vse kolesarje. Po končani dirki smo se odpravili do gondole in nato nazaj v apartmaje, kjer ni bilo nič drugače kot prejšnje dni. Večerja, posvet in hitro v posteljo za dobro regeneracijo.

15.7.2022 Col du telegraphe (1565 m) in Col du Galibier (2642 m) – 82 km, višinske razlike 2400 m

Ta dan je bil za nekatere kolesarje eden izmed večjih izzivov, saj je bilo treba premagati 2300 višinskih metrov v samo 35 km. Kot nam je bilo že v navadi, smo se v zgodnjih jutranjih urah in polni elana s kombijem odpeljali v bližnji kraj Saint Michel de Maurienne. Takoj po prihodu smo na hitro pripravili kolesa in pred vzponom odpeljali še ogrevalni krog. Prvi cilj, Col du telegraphe, je bil oddaljen 12 km s povprečnim 7% naklonom. Ker smo se zavedali koliko vzpona nas čaka, smo štartali z rezervo. Na polovici vzpona na Col du telegraphe se je pokazala želja po tekmovalnosti. Tempo se je nezavedajoče se dvignil in za trenutek je že izgledalo, kot da smo udeleženci toura. Po prihodu na vrh smo naredili nekaj slik za spomin, spili kavico in takoj napadli še Col du Galibier.

Pred nami je bilo še 23 km vzpona, 23 km prelepe narave, 23 km prelepih razgledov in kar je bilo še najboljše 23 km dobro razpoložene družbe. Po približno 13 km je cesta zavila ostro desno in šele takrat se je pokazala veličastnost našega vzpona. Cesta se je iz nežnih 6 % dvignila tudi na 11 % naklona vendar nam kljub večjemu naporu to ni predstavljalo problema, saj je bila prevelika želja po osvojitvi vrha. Kakor koli glave smo poklopili in grizli dalje. In glej ga zlomka, bolj smo se bližali vrhu bolj je naraščal tempo. Dober kilometer pod vrhom se je skupina razbila, dva v begu in peloton 2 min v zaostanku. Dokaj hitro po napadu je se je pokazalo kdo je favorit. In ko bi navaden rekreativec že pomislil, da je vsega konec se je iz ozadja v boj pognala še Generalijeva nagrajenka, Urška Pečkaj. Ubežnika sta hitro spoznala, da boja še zdaleč ni konec in da se je boj v bistvu šele začel. Do zadnjega metra smo se borili kot pravi gladiatorji in po osvojenem cilju z velikim navdušenjem navijali še za ostali del pelotona. Kmalu za tem je sledil spust do kombija in prevoz v apartmaje.

16.7.2022 Col de Glandon (1924 m) in Col de La Croix de Fer (2067 m) – 68 km, višinske razlike 1800 m

Na ta dan se nam je utrujenost že kar dobro poznala, zato smo se ubrali bolj zmeren tempo. Odločili smo se za krožno etapo skozi Col de Glandon in Col de La Croix de Fer. Po osvojenih prelazih smo se spustili vse do podnožja Col de Glandona, kjer smo se ob dobri kavici za trenutek spočili in nato krenili proti apartmaju. Pred nami je bilo še 12 km vzpona s povprečnim 7% naklonom in povprečno temperaturo 37⁰C.

17.7.2022

Odhod domov.

Mislimo, da lahko v imenu vseh rečemo, da je bila to za vse lepa izkušnja in če bi le bilo mogoče bi vsi z veseljem podaljšali ta prelep kolesarski dopust.

Peter Kurent
Milan Černigoj
EKIPA KK JAN SPORT

Izleti Novica
Saint-Colomban-des-Villards Map

BI SE RADI PRIDRUŽILI NAŠEMU KLUBU?

SLEDITE NAM

Preverite naše aktivnosti in novice na naših socialnih omrežjih

PRIJAVITE SE NA NAŠE NOVICE