DomovO klubuAktivnosti klubaKolesarjem prijazno podjetje

Prizadevamo si za pridobitev certifikataKolesarjem prijazno mesto

Do kolesarjev prijazen zaposlovalec, ki ga bodo vzpostavili na evropski ravni. Tako bodo že preizkušene metodologije pomagale podjetjem vzpostaviti razmere, ki so bolj prijazne do kolesarjev.

Take certifikate že poznajo v Nemčiji in na Danskem, ki sta tudi partnerici v projektu Bike2Work.

Preverjanje razmer kolesarjenja v službo, od varnih kolesarnic, tušev, garderob do službenih koles, ki so na voljo za službene prevoze. Med možnostmi, ki so na voljo: letna tekmovanja med zaposlenimi in podobne oblike kolesarjenja.

kkjansport-46
https://www.kk-jansport.si/wp-content/uploads/2022/01/kkjansport-27.jpg

Certifikat Kolesarjem prijazno delovno mesto

Certifikat Kolesarjem prijazno delovno mesto je bil razvit z namenom izboljšanja pogojev za kolesarjenje na delo.

Poleg mestne infrastrukture so namreč pogoji, ki jih zagotavlja delodajalec na lokaciji dela, odločilni pri odločitvi za opravljanje poti na delo s kolesom. Certifikat je bil razvit v okviru EU projekta Bike2Work pod okriljem Evropske kolesarske zveze (ECF). Pri njegovem razvoju so sodelovali predstavniki, ki zastopajo 11 evropskih držav, vključenih v projekt. Kriteriji za pridobitev certifikata bodo zato usklajeni v vseh državah, bodo pa upoštevane lokalne specifike glede zahtevnosti za pridobitev.

Proces pridobivanja certifikata poteka v več korakih. Podjetje ali inštitucija, zainteresirana za pridobitev certifikata na podlagi pripravljenih vprašalnikov izvede samooceno. V njej opredeli kakšne so razmere za kolesarjenje na šestih področjih:

 1. Razpoložljive informacije, komunikacija in motivacija
 2. Koordinacija in organizacija
 3. Storitve za kolesarje
 4. Razpoložljiva infrastruktura
 5. Upravljanje parkiranja kot dopolnilna aktivnost
 6. Dostopnost za stranke (v kolikor je relevantna)

Certificirani ocenjevalci

V sodelovanju s certificiranim ocenjevalcem predstavnik podjetja nato pregleda dosežke in pripravi načrt dodatnih aktivnosti. V kolikor v okviru ocenjevanja lokacija doseže zadostno število točk, se ji za obdobje 2 let podeli certifikat Kolesarjem prijazno delovno mesto.

S tem podjetje pridobi pravico objave o pridobljenem certifikatu na javnih mestih in spletni strani. V vsako od evropskih držav je izobraženo določeno število certificiranih ocenjevalcev. Ti pomagajo pri pripravi ocene stanja na področju kolesarjenja v organizaciji in načrta morebitnih izboljšav. V Sloveniji proces certificiranja vodi Urbanistični inštitut Republike Slovenije. V naslednjem letu pa se bo mreža certificiranih ocenjevalcev razširila.
Več informacij:

 • Urbanistični inštitut Republike Slovenije
 • e-pošta:
 • telefon: 01 420 13 43
  Spletna stran projekta Bike2Work.
https://www.kk-jansport.si/wp-content/uploads/2022/01/kkjansport-39.jpg

BI SE RADI PRIDRUŽILI NAŠEMU KLUBU?

SLEDITE NAM

Preverite naše aktivnosti in novice na naših socialnih omrežjih

PRIJAVITE SE NA NAŠE NOVICE