NasvetiNasveti o prečiščevanju telesa

28. marca 2022

Če seveda niste srčni bolnik, so to znaki pomladanske utrujenosti in klica telesa k prečiščevanju, da bo lahko ob naslednjem dolgem sprehodu, teku ali kolesarjenju držalo korak z »vami«. Spodaj je nekaj nasvetov Alfreda Vogla o tem, kako se rešiti pomladanske utrujenosti in ponovno uskladiti dušo s telesom.

V naravi je zgled…

Da je post res dobro zdravilo ob obolenju ali slabem počutju, lahko potrditev iščemo tudi v živalskem svetu. Živali namreč odklanjajo hrano, ko se ne počutijo dobro. Pes in mačka v takšnem stanju takoj požreta le travo ali celulozo, da jo pozneje s sluzom izbljuvata. Nato sledi pravi postni dan, kajti živali nagonsko odklanjajo hrano, dokler se ne počutijo zopet dobro. Podobno kot domače živali ravnajo ob obolenjutudi divje živali. Ko se ne počutijo dobro, ležejo v senco, mirujejo in se postijo, dokler se jim stanje ne izboljša.

Tudi mi se bomo počutili bolje, če bomo telesu omogočili čiščenje zastalih kislih presnovkov in strupnin. Med postom ima namreč telo priložnost, da opravi z vsem, kar ga moti. Post je tudi najboljše zdravilo, ki nas lahko vrne v normalne tirnice, ko se po preobilnem obedu ne počutimo dobro ali če smo si pokvarili želodec z neprimerno ali pokvarjeno hrano in smo dobili celo drisko. Zato ni napačno imeti občasno npr. dan samo s sadnimi sokovi, pa potem kakšen dan ali dva post samo ob čisti vodi. Pred pričetkom posta pa je dobro poskrbeti še za nekaj.

Pred postom očistite črevo…

Kadar se posta lotite, morate črevo pred tem dobro sprazniti. Črevo pomaga očistiti vse, kar dela sluz. To so npr. bolščinci ali lanena semena in rastlinska odvajala kot je mana. Dober je tudi zeliščni klistir, predvsem tisti s kamilicami. V prehrano vključite tudi uživanje koncentrirane sirotke. Ta bo z vsebovano L+ desnosučno mlečno kislino pomagala med postom, ko je količina hrane majhna.

Post, ko so jetra zdrava…

Kadar je z jetri vse v redu, se lahko začnemo postiti s sadnimi sokovi. Sokove izbiramo pač letnemu času primerno. Izbiramo lahko npr. med pomarančnim sokom, sokom grenivke ali grozdnim sokom. V času jagod pomaga tudi jagodni sok. (Če nimate na voljo svežih, ekoloških sadežev, lahko posežete tudi po naravnih, ekoloških sadnih ali zelenjavnih sokovih. Preizkusite lahko tudi priporočeno 5-dnevno prečiščevalno dieto z omenjenimi sokovi. Sokovi so na voljo v lekarnah in specializiranih prodajalnah). Na ta način bo telo pospravilo presnovne ostanke in spodbudilo organe k boljšemu delovanju. Post ob sadnih sokovih ni tako težaven, saj ne gre za pravo stradanje, ker dobi telo toliko hrane, kolikor je potrebno, da nemoteno opravi čiščenje. Pomembno je, da postne dneve uvajamo počasi in se vmes vračamo na normalno zdravo hrano.

Post, če jetra niso povsem zdrava…

Pri jetrnih težavah bi post ob sadnih sokovih lahko povzročil težave. V tem primeru je boljši post ob zelenjavnih sokovih. Predvsem je priporočljiv korenjev sok ali mešani zelenjavni sok. Jetra namreč ob neustreznem delovanju težje prenašajo sadje, saj le s težavo predelajo sadne kisline. To se kaže tudi v veliki občutljivosti na okus sadja. Pomaranče in pomarančni sok se nam naenkrat uprejo in tudi koščičasto sadje nam dela težave. Nujno je torej, da se post prilagodi vsakemu posamezniku, glede na njegovo stanje. Kadar npr. bolehamo za bazedovko ali tuberkolozo, post ni primeren način odpravljanja težave, ker bi bolnika preveč izčrpal. Strogi post tudi ni primeren pri nekaterih srčnih motnjah, tu je primernejši sadni post, kjer ne gre, kot že rečeno, za strogo stradanje.

Trajanje posta…

Koliko časa naj post traja? To je popolnoma prepuščeno vam, saj je to docela osebna stvar, ki je vezana na vaše trenutno stanje. Torej postimo se po potrebi. Morda bo dovolj že 2 ali 3 dni. Ko mine tretji dan posta, ga je pravzaprav škoda prekiniti, saj je najhuje že za nami. Prvi trije dnevi posta so namreč kot težaven vzpon na visoko goro. Namreč, ko smo na vrhu se začne osvežilna hoja po višinah. Telo se je po treh dneh privadilo na nove razmere in prav lahko zdrži tudi 5 dni posta. 8 dnevni post spomladi pa bo poskrbel za pravo, temeljito pomladansko čiščenje.

V kolikor se borimo z artritisom, ki nikakor ne poneha, se lahko postimo še dlje.

Post zbistri duha…

Post pa ne služi le prečiščevanju telesa, temveč nam pomaga tudi k izostritvi našega notranjega občutka. Pomembni možje so se zato pogosto postili, da bi dvignili svojo duševno zmožnost za zbranost na najvišjo raven. Vemo, da je Kristus stradal kar 40 dni. Dokazano je tudi, da post pri velikih duševnih naporih pomaga misli kristalno očistiti in pojme oblikovati natančno in pravilno.

Um-mirjenost med postom je nujna…

Pri postu velja pravilo, da se ne smemo jeziti. Veselje oz. vedrost je naravno in potrebno zdravilo, ki spodbudi hormonske žleze in jih drži pri polnem delovanju. Nemir z jezo, skrbjo, žalostjo itd., ki je tipičen za današnji nagli način življenja, ruši dobro delovanje hormonalnih žlez in je kot tak tudi glavni vzrok za izgubo zdravja.

Aktivnost med postom…

Tudi med postom moramo ohraniti normalen ritem gibanja in mirovanja. Pri tem se zavedajmo, da škoduje vse, kar je pretirano. Torej škodi pretirano poležavanje in lenarjenje ter prav tako nasprotno škodi pretirano izčrpavanje na težkih pohodih oz. izletih. Umirjeno uravnoteženo gibanje in mirovanje človeka med postnim zdravljenjem poživi in mu vrne ravnotežje njegove trdne osnove.

Premagovanje težav med postom…

Pri slabosti je dobro spodbuditi odvajanje strupov tudi skozi kožo. V ta namen se je dobro krepkeje umiti, oz. telo med umivanjem zdrgniti ali ščetkati, da se spodbudi obtok telesnih tekočin.
Pri manjših težavah s postom bo pomagalo tudi pravilno dihanje. V ta namen se odpravite na kratek sprehod po dišečem gozdu in tam izvajajte lahke dihalne vaje, ki bodo poskrbele za zdravo in dobro počutje.
Kadar postanemo ob tem lačni, žvečimo v ustih nekaj posušenih grozdnih jagod. Pomembno je, da jih ne prežvečimo hitro in hitro pogoltnemo, temveč jih žvečimo počasi, temeljito, da se dobro prepojijo s slino. Beduini npr. imajo na svojih puščavskih popotovanjih pogosto na dan za hrano le nekaj dateljnov. Ta majhen obrok jih nasiti, ker ga do kraja izkoristijo in prebavijo deloma kar v ustih. Podobno naredimo med postom tudi mi. Lupino grozdnih jagod izpljunemo in izrabimo le sadni sladkor.

Manj zdravil med postom…

Med postom naj človek jemlje tudi manj naravnih zdravil. Torej uživa le tretjino ali četrtino normalne količine naravnih zdravil. To zadostuje zato, ker deluje telo med postom mnogo natančneje in se tudi odziva na zdravila hitreje.

Občasno odrekanje hrane je koristno za telo in duha, telo namreč razstrupimo, prečistimo, vitaliziramo, hkrati pa izboljšamo celotno psihofizično počutje.

Priredila: Adriana Dolinar
Zapisi Alfreda Vogla so z založnikovim dovoljenjem povzeti iz knjige A. Vogel, Ljudski zdravnik.

BI SE RADI PRIDRUŽILI NAŠEMU KLUBU?

SLEDITE NAM

Preverite naše aktivnosti in novice na naših socialnih omrežjih

PRIJAVITE SE NA NAŠE NOVICE