NovicaDobrodelno kolesarjenje uspešno zaključeno

27. avgusta 2022

Matjaž Hribljan dobrodelno prekolesaril 212 občin
Vztrajnost, moč, vročina, sprejetost, podpora, zamuda, mirnost, dobrodelnost, ALS so besede, ki opisujejo 13. dnevno dobrodelno kolesarjenje Matjaža Hribljana v podporo ALS obolelim po 212 slovenskih občinah.
20. obletnico delovanja Odbora za ALS smo pri društvu obeležili tudi s sodelovanjem v dobrodelnem kolesarjenju Matjaža Hribljana po 212 slovenskih občinah. Namen akcije je bil
ozaveščati o ALS obolenju in zbrati sredstva za ALS obolele.

Matjaž Hribljan je pot pričel 19. julija v Cerknici in jo 31. julija zaključil v Postojni. Prevozil je 2.644 km, naredil je 25.636 m višinske razlike in za pot porabil približno 107 ur vožnje. Zanimiv je tudi podatek, da je pot opravil s povprečno hitrostjo 24,7 km/h. Matjaž je pot od občine do občine razdelil v sledeče: Cerknica – Semič, Semič – Šmarje pri Jelšah, Šmarje pri Jelšah – Ptuj, Ptuj – Ljutomer, Ljutomer – Apače, Apače – Luče, Luče – Radeče, Radeče – Grosuplje, Grosuplje – Železniki, Železniki – Kamnik, Kamnik – Kobarid, Kobarid – Izola in Izola – Postojna. Med bolj zahtevne je Matjaž uvrstil tisto iz Kamnika do Kobarida, saj je dopoldan zajemala vzpon na Jezersko in popoldan vzpon čez Vršič.

Matjaž je svoje kolesarjenje vsak dan prenašal v živo preko Twitch-a, platforme za pretakanje vsebin v živo. Odvisno od signala, smo tako vsak trenutek videli in vedeli, kje se nahaja. Virtualno smo prisostvovati sprejemom na občinah, se razgledovali po prelepi Sloveniji in se z Matjažem lahko pogovarjali. Na nek način je bila ta virtualna povezanost dobra družba v tistem delu poti, ko je kolesaril sam. Sicer pa je Matjaž večji del poti imel kar nekaj družbe. V Cerknici je z njim začel kolesariti prijatelj Lucas iz Kanade. Žal se je Lucasu oglasila stara poškodba, pa tudi vročina je bila zanj prehuda, saj prihaja iz dela Kanade, kjer poletne temperature ne presežejo 25° C. Tako je moral po treh dneh narediti premor, a se mu je v Kobaridu ponovno pridružil. Sicer pa so Matjažu krajšali kilometre prijatelji kolesarji iz Kolesarskega kluba Jan Sport, kolegi kolesarji Kolesarskega kluba Dolenjska Balanca, Kolesarskega društva Tanin Sevnica, Kolesarskega kluba Kranj, župani in zaposleni iz občin, člani turističnih društev, člani športnih društev, člani društev upokojencev, družinski člani in prijatelji obolelih in naključni kolesarji, ki jih je srečeval na poti. Matjaž je prenočeval v občini, ki je bila zadnja na poti posameznega dne. Za prenočišča so poskrbeli Matjaževi prijatelji, člani in podporniki društva, ki so mu odprli vrata svojih domov in mu nudili okrepčilo, ali pa so namestitve brezplačno zagotovile občine. Kako pa je s prehrano na taki poti? Matjaž je med kolesarjenjem porabil 81 energijskih ploščic, 43 gelov, okoli 130 bidonov tekočine in regeneracijskih napitkov, na sprejemih je bil deležen lokalnih dobrot, zajtrke in večerje so mu pripravili, kjer je prenočeval. V 13. dneh je shujšal za 3 kg, in kot pravi, je to znotraj njegove normalne teže, in dva dni po zaključku je bil že nazaj na prvotni teži. Kljub velikim telesnim obremenitvam v 13. dneh ni imel krčev ali drugih težav z mišicami po vožnjah. Matjaž pravi, da sta mentaliteta in vztrajnost glavna dejavnika pri tako dolgi in naporni vožnji. Glede kolesarske opreme Matjaž pojasni, da je celotno pot opravil z enim kolesom italijanske znamke Carrera s standardno opremo shimano 105. Kolo so za pot brezplačno pripravili v Trgovini in servisu Jan Sport, kjer so poskrbeli tudi za nadomestno Lucasovo kolo, ki se je na poti iz Kanade izgubilo.

V času, ko je bil Matjaž na poti, nam je narava namenila visoke temperature, ki so mnogim kvarile dobro počutje, a Matjaž jim je z vztrajnostjo in izredno močjo uspešno kljuboval. Gnal ga je zastavljeni cilj, da s kolesarjenjem po vseh 212 slovenskih občinah ozavešča o ALS obolenju. Na občinah so mu na široko odprli vrata, mu ponudili okrepčilo in z izkazano podporo projektu dali moči za nadaljevanje poti. Matjaž je pri pripravi poti predvidel časovni okvir postankov, a so se občine odzvale v tako velikem številu, da so plani splavali po vodi že kar prvi dan. Pripravili so mu tako lepe sprejeme, počutil se je tako dobrodošlega, da se ni bilo mogoče hitro odpraviti naprej po poti. Vsak dan so nastale zamude, ki so povzročale čakanje in dodatno delo pri organizaciji sprejema, včasih pa tudi malo slabe volje. Pri društvu smo se potrudili, da so bile občine dan prej obveščene o novih časih prihodov, sproti smo tudi bili z občinami v stikih, a kolesarjenje je bil vendarle »živ dogodek«, kjer ni bilo mogoče predvideti vsega. Vsem občinam se za nevšečnosti še enkrat opravičujemo.

Kot smo že omenili, je Matjaž svojo pot prenašal v živo. Prenos v živo je bil zgrajen s pomočjo skupnosti »streamerjev« platforme Twitch, z uporabo programskega paketa Belabox, s podporo prijatelja Gašperja Žaklja in Matjaževega znanja. Na poti je uporabljal dve različni GoPro kameri, eno za prenos v živo ter drugo za snemanje okolice in dokumentiranja osebnih občutkov, in mobilni telefon. Manjša tehnična težava je nastopila, ko je deževalo, saj moker zaslon na dotik ni bil odziven za upravljanje, večja težava pa je nastala predzadnji dan, ko se je telefon pokvaril. Matjaž je posnel ogromno materiala, ki ga sedaj ureja za objavo na svojem YT kanalu, na FB strani dobrodelnega dogodka »212 občin« pa je sproti objavljal slike postankov in sprejemov na občinah.

Na vprašanje, kakšni so vtisi s poti, je Matjaž odgovoril: »Zelo močan vtis so mi pustile občine Gornji Grad, Medvode, Železniki, Tržič ter Žirovnica, kjer sem videl, kako so se ljudje
res zanimali za dogodek. Izrazit vtis, ki ga ne bom nikoli pozabil, mi je pustilo mesto Šoštanj. Čeprav je zelo lepo mesto in ima res dobre kolesarske poti, mi je močan vonj termoelektrarne že na spustu v dolino dal vedeti, da to ni mesto zame in sem po postanku kar hitro vrtel pedala naprej do občine Velenje.«

Kaj mu je bilo všeč, smo ga še povprašali: »Zanimivi so bili sprejemi občin, saj je bilo vsako lokalno zaznamovano. Všeč mi je bilo veliko stvari: kolesarske poti v Prekmurju, okolica Lendave in Dobrovnika, lepi razgledi od Mežica do Solčave, pa družba med vožnjo in raziskovanje Slovenije.«

Organizacija takega dobrodelnega projekta je zahtevna in dela smo si razdelili. Matjaž je začrtal pot, izbral in preveril opremo za kolesarjenje in prenos v živo, preučil pokritost signala, določil postanke, poiskal prenočitve in se dogovarjal z občinam za sprejem. Osem kolegov iz Kolesarskega kluba Jan Sport ga je spremljalo na poti, predvsem na trasah, ki so potekale po okoliških občinah med Ljubljano in Logatcem.
Predsednik kluba Milan Černigoj je poskrbel za razvoz športne prehrane po lokacijah, bil je v stikih z občinami in nagovarjal donatorje. S svojim vozilom je opravil preko tisoč kilometrov in bil neke vrste šerpa, saj je Matjaž potoval le z manjšim nahrbtnikom. Pri društvu smo skrbeli za promocijo dogodka.
Prvo javno najavo dogodka smo naredili z objavo članka v marčevskem Mažu, sledila je objava na društveni spletni in FB strani. Dobrodelni projekt smo promovirali skupaj s praznovanjem 20. obletnici delovanja Odbora za ALS in obeleževanjem Svetovnega dne ALS. Občine, v katerih živijo naši člani oboleli z ALS, smo prosili, da v svojih občinskih glasilih objavijo članek o Matjaževem dobrodelnem kolesarjenju, s povabilom, da ga pozdravijo v svoji občini. Teden pred pričetkom smo občine še prosili, da novico o dogodku objavijo na svojih spletnih ali FB straneh. Pri navezovanju stikov z večjimi tiskanimi mediji, radii in spletnimi portali, so nam pomoč ponudili v podjetju Aetas d.o.o.. Medijem smo bili društveni sodelavci, Matjaž in v Kolesarskem klubu Jan Sport ves čas akcije na razpolago za izjave in pojasnila. Kot smo že omenili, so pri prihodih na občine nastajale zamude, zato smo jih pri društvu obveščali o novih časih in bili z njimi po potrebi v stiku. Sproti smo tudi posredovali vloge in predloge donatorskih pogodb, če so predstavniki občin ob sprejemih izrazili pripravljenost projekt finančno podpreti. Matjaž je na vsaki občini napravil posnetek postanka, ga objavil na FB strani Dobrodelnega projekta 212 občin, katerega smo delili na našem profilu. Po obiskih občin smo poskušali slediti in deliti tudi objave iz občinskih spletnih in FB strani. Po zaključenem kolesarjenju smo vsem občinam, donatorjem in posameznikom, ki so pomagali pri izvedbi akcije, posredovali zahvale.

Prepričani smo, da je v teh dveh tednih Matjaževo kolesarjenje povzročilo občuten premik pri prepoznavnosti ALS, ima pa tudi finančni učinek. Doslej že nakazanih sredstev posameznikov, podjetij in občin je 3.020,75 EUR, sredstva, zbrana prek SMS donacij, trenutno znašajo 775,00  EUR. To še niso končne številke, saj se občine še javljajo s pobudami za sklenitev donatorskih pogodb in koliko bo nakazil s tega naslova, bo jasno v nadaljevanju, poleg tega pa tudi akcija zbiranja SMS donacij s poslanim sporočilom ALS5 na 1919 še poteka do konca septembra. Z zbranimi sredstvi bomo nabavili električno posteljo, stropno dvigalo, del sredstev pa se bo namenilo plačilu izvajanja fizične pomoči najtežje obolelim, ki niso upravičeni do osebne asistence, ker so že dopolnili 65 let. Podatke o zbranih donacijah in njihovi namenski porabi sproti objavljamo na društveni spletni strani, končno
poročilo pa bo objavljeno v decembrski številki Maža.

Naj zaključimo z Matjaževo mislijo: »Velikokrat sem se na poti spraševal, kaj je bilo tega treba, zakaj, a sem se nato spomnil, da to ne delam samo zase, ampak tudi za druge v stiski.
Tako sem se spomnil na ljudi, ki sem jih na poti spoznal, ki so bili res hvaležni za ta moj podvig in akcijo, in nadaljeval pot. Dostikrat so me zaradi tega prevzela čustva, ki se jih morda v prenosu v živo ni opazilo.«
Matjaž, opravil si težaško in neprecenljivo delo za vse ALS obolele in njihove svojce.
Globok poklon za to dejanje.
__________
Dobrodelno kolesarjenje so z donacijami do sedaj podprli: Kolesarski klub Dolenjska Balanca, Kolesarsko društvo Logaticum, Sebastjan Dodič, Jan Kuzma, Nejc Pacek, Milan Černigoj, Mitja Hribljan, Jan Urbanc, MARAMO svet parketa d.o.o., Društvo vinogradnikov Semič, Kulturni center Semič – Turistično informacijski center Semič, Občina Veržej, Občina Križevci, Občina Starše, Občina Slovenska Bistrica, Občina Puconci, Občina Vrhnika, Mestna občina Velenje in številni posamezniki s poslanimi SMS sporočili.
__________
ZAHVALA
Zahvaljujemo se občinam za sprejem Matjaža na njegovi dobrodelni poti, za obveščanja o dogodku na občinskih spletnih straneh in družabnih omrežjih in za dobre želja za uspešno
izpeljavo projekta.
Hvala vsem kolesarjem, da ste Matjaža spremljali po poti in mu tako krajšali razdalje.
Hvala Matjaževim prijateljem, znancem, članom in podpornikom društva, da ste odprli vrata svojih domov, poskrbeli za okrepčilo in prenočili utrujenega kolesarja.

Hvala vsem obolelim z ALS, da ste se javno izpostavili, organizirali sprejem na svoji občini in ga pričakali. Hvala tudi drugim članom društva, da ste Matjaža pozdravili v svoji občini.
Hvala Milanu Černigoju, gonilni sili Kolesarskega kluba Jan Sport iz Vrhnike, za pobudo, soorganizacijo, oporo in skrb vseh 13 dni.
Hvala Servisu in trgovini Jan Sport za servis in izposojo kolesa.
Hvala Gašperju Žaklju za IT podporo projektu.
Hvala podjetju 4Endurance za športno prehrano.
Pri medijski promociji projekta se zahvaljujemo za pomoč podjetju Aetas d.o.o. in podjetju Kliping d.o.o..
_____________
Gospa Breda Kojc nam je sporočila:
V nedeljo 24. 7. 2022 smo pred občinsko stavbo v Kungoti pričakali Matjaža Hribljana, ki je prekolesaril 212 slovenskih občin z namenom osveščanja o bolezni ALS. Z možem sva se mu želela priključiti v domačem Šentilju in ga tam pozdraviti kot svojca bolnice z ALS in hkrati tudi kot predstavnika turističnega društva Šentilj. Ker pa nisva sledila elektronskim medijem, ki so v živo prikazovali njegovo kolesarjenje, sva menila, da sva ga zamudila. Pa ni bilo tako. Pred njim sva počasi prikolesarila v sosednjo občino Kungota, kjer so Matjaža že čakali županja občine Kungota Tamara Šnofl skupaj s svojim sinom ter predsednik Gasilske zveze Slovenske Gorice Uroš Kojc. Vsi skupaj smo mu zaželeli dobrodošlico in se mu zahvalili za njegovo dobrodelnost. Matjaž je nato pot skupaj s kolesarjem iz Ruš g. Darinkom pot nadaljeval proti Pesnici, ki je bila naslednja na zemljevidu slovenskih občin, županja občine Kungota in midva z možem pa smo mu počasi sledili. Županja se je poslovila na občinski meji, midva z možem pa sva kolesarjema pomahala v slovo v Pesnici in pot nadaljevala domov proti Šentilju. Iskrena hvala Matjažu Hribljanu ter vsem, ki smo kakorkoli širili zavedanje o bolezni ALS, bolezni ki je še kako zaznamovala tudi našo družino.

Pred občinsko zgradbo v Kungoti smo pričakali Matjaža Hribljana, kolesar Darinko iz Ruš (zal ne vem priimka), Uroš Kojc – predsednik  Gasilske zveze Slovenske Gorice, Milan Kojc, županja občine Kungota Tamara Šnofl s sinom, neustrašen Matjaž Hribljan, Breda Kojc, v ozadju Darko Weis.

Andreja Šuštar
Milan Černigoj

BI SE RADI PRIDRUŽILI NAŠEMU KLUBU?

SLEDITE NAM

Preverite naše aktivnosti in novice na naših socialnih omrežjih

PRIJAVITE SE NA NAŠE NOVICE